Diş Beyazlatma
Günümüz yaşantısının ayrılmaz bir parçası olan estetik, diş hekimliğinde de çok önemli bir yere sahiptir. Estetik diş hekimliğinin amacı, iyi planlanmış ve hastanın kişiliğine, kültürüne, yaşam şekline ve isteklerine uygun güzel bir gülüş yaratmaktır. Estetik diş hekimliği, güzel bir gülüş için birçok farklı seçenek sunmaktadır. Bu seçeneklerden bir tanesi diş beyazlatmadır.
Dişlerde istenmeyen lekeler neden oluşur?
Bunun birçok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik veya aşırı florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.
Diş Beyazlatma (bleaching) işlemi nedir ve nasıl yapılır?
Diş beyazlatma, dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir ve günümüzde çok yaygın olarak uygulanan güvenilir bir yöntemdir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanabileceği gibi (office bleaching), hastanın kendisi tarafından evde de uygulanabilir (home bleaching).
Ofis tipinde diş hekimi muayenehanesinde genellikle bir seansta çalışmayı tamamlar ve istenilen beyazlatmayı elde eder. Evde beyazlatma tipinde ise diş hekimi muayenehanesinde hastasından aldığı bir ölçü yardımı ile hastanın dişlerinin üzerine geçen bir kalıp hazırlar ve bir tüp içindeki beyazlatma jeli ile birlikte hastasına verir. Hasta, jeli bu kalıbın içine yerleştirir ve diş hekiminin kendisine belirttiği şekilde kullanır.
Beyazlatmanın hangi yöntemle yapılacağına ve renklenmenin derecesine, muayene sonrasında diş hekimlerinizin tarafından karar verilmektedir.
Diş Beyazlatma işlemi kimlere uygulanabilir?
Hemen hemen herkese uygulanabilir. Diş hekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür.
Diş Beyazlatma işlemi zor ve zahmetli midir?
Hayır. Ağız sağlığı teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde dişleriniz çok kısa bir sürede, güvenli ve etkin olarak beyazlatılabilmektedir.
Diş Beyazlatma işlemi Güvenli midir?
Evet. Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılırsa son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve diş etleri hiçbir şekilde zarar görmez.
Diş Beyazlatma işleminin süresi ne kadardır?
Genelde, ilk uygulamada beyazlama başlar. Ancak, ideal görüntüye ulaşmak için, uygulamanın 10 - 14 gün devam etmesi gerekir.
Dişler beyazladıktan sonra eski haline döner mi?
Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda bir- iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir.
Diş Beyazlatma işleminin başarılı olabilmesi için neler önemlidir?
- Kullanılan ilacın markası ve içeriği
- Bu konuda deneyimli bir hekimin tedavisi altında olmanız
- İlacın kullanılma şekli ve tedavi süresi
Beyazlatılan dişler ne kadar süre beyaz kalır?
Farklı diş beyazlatma (bleaching) metotlarıyla beyazlatılan dişler bir kaç yıl beyaz kalır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Yeme-içme alışkanlıkları, sigara ve fırçalama alışkanlığı dişlerin beyaz kalma süresini etkiler.
Şu unutulmamalıdır ki, bleaching her zaman istediğiniz beyazlığı sağlamayabilir. Beyazlama oranı dişlerinizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız.
Beyaz dişler, gençlikle özdeşleştirildiğinden estetik görünümlü olmak isteyen kişiler tarafından oldukça arzulanırlar. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, abartılı bir beyazlık çoğu durumda estetik olmayabilir. Her zaman için yüz ve ağız yapınıza uygun düşen doğal ton daha estetik olacaktır.
Yüzünüzdeki gülümseme hiç eksilmesin, sağlıklı dişler, sağlıklı gülüşler…